Facebook
40 СУ "Луи Пастьор" - София
Иновативно екоучилище

На 19 февруари българският народ се прекланя пред делото на Васил Левски – Апостолът на свободата.

 

   Днес свеждаме глава за почит пред Апостола на българската свобода - Васил Левски. Преди 148 години, на 18 февруари, 1873 г., човекът, отдал целия си живот на каузата за освобождаването на България е обесен край София, за да остане завинаги символ, морален компас и пример за всички нас.

   За него патриархът на българската л      итература Иван Вазов ще каже: 

„Думите му бяха и прости и кратки,

пълни с упованье и надежди сладки.

Говореше често за бунт, за борба,

кат за една ближна обща веселба,

часът на която беше неизвестен;

изпитваше кой е сърцат, сиреч честен,

участник да стане във подвига свят;

всяк един слушател беше му и брат.

В бъдещето тъмно той гледаше ясно.

Той любеше свойто отечество красно...“

   Героичният образ, живот и дело на Васил Левски продължават да вълнуват и да са неизменно вдъхновение за патриотизъм, всеотдайност и жертвоготовност пред Отечеството.

 

Днес учениците в нашето училище изразяват своето преклонение пред величието на нашия национален герой, пред подвига на Апостола! Поклон, Апостоле!

 На 19 февруари българският народ се прекланя пред делото на Васил Левски – Апостолът на свободата. - Изображение 1 На 19 февруари българският народ се прекланя пред делото на Васил Левски – Апостолът на свободата. - Изображение 2 На 19 февруари българският народ се прекланя пред делото на Васил Левски – Апостолът на свободата. - Изображение 3 На 19 февруари българският народ се прекланя пред делото на Васил Левски – Апостолът на свободата. - Изображение 4 На 19 февруари българският народ се прекланя пред делото на Васил Левски – Апостолът на свободата. - Изображение 5