Facebook
Иновативно екоучилище

 

  16 милиона души от 6 държави отбелязват тази дата - това са хората, които живеят по крайбрежието на Черно море. На 31 октомври през 1996 г.  е подписан Стратегическият план за действие за възстановяване и опазване на Черно море. През 1996 г.  правителствата на Черноморските държави приемат, че замърсяването на общото ни море създава рискове за всички гранични страни

  Учените отчитат влошаване на екологичното здраве на Черно море. Все пак способността на Черно море да се възстановява е близо до критичната си граница и ако тя бъде премината, промените и в биосферата, и в живота на хората, ще станат необратими. Много хора, и най-вече живеещите по крайбрежието, смятат, че е време за промяна на перспективата в опазването и възстановяването на тази уникална природна система — нашето общо Черно море.

  Най-сериозна заплаха за екосистемата на Черно море са замърсяването, свръхуловът на риба,  неустойчивото развитие на крайбрежието и военните действия в акваторията му. 

  Днес учениците от 40 СУ „Луи Пастьор” отправиха апел за по-добро бъдеще за 16 милиона души, населяващи крайбрежието му. Децата от 3 г  клас с класен ръководител С. Станкова  рецитираха стихове  за Черно море. А учениците от 10 а клас с ръководител Б. Атанасова представиха презентации за Черно море, разказаха за рисковете и възможностите, които предоставя то. Те  напомниха, че всеки от нас може да помогне за опазването му - като не оставя отпадъци по плажа и не изхвърля безразборно найлонови опаковки, които застрашават здравето и живота на морските обитатели. Призоваха за сериозни действия за постигане на реални резултати в усилията  по възстановяването и опазването на морето.

 - Изображение 1 - Изображение 2 - Изображение 3 - Изображение 4 - Изображение 5