Facebook
Иновативно екоучилище

  Децата от 40 СУ пресъздадоха автентичното съдържание на празника Сирни заговезни – вземане на прошка и обичая хамкане, съпроводен от много усмивки и веселие.

  Прогониха болестите и злите сили и оставиха лошото зад себе си с наравените кукерски маски от тях самите.

  Сирни заговезни е наричан още Прошка, Поклади или Прошкина неделя. Този винаги се чества 7 седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни. В деня след Сирни заговезни започват великденските пости.

  По традиция на този празник младите семейства отиват на гости на своите родители, кръстници, по-възрастни роднини, както и при кумовете. Младите искат прошка на по-възрастните с думата „Прощавай, мамо/тате/бабо/дядо...“, а те им отговарят – „Простено да ти е, и от мен, и от Бога." или „Просто да ти е, Господ да прощава.“ На Сирни заговезни искаме прошка от всички наши близки и приятели.

  Един от най-обичаните ритуали – обичаят „амкане“ или „хамкане“ се прави именно след вечеря. За да се изпълни ритуалът е необходимо да се свари яйце или да се приготви халва или сирене, завързани на конопен конец. Той се залюлява над трапезата и всеки посяга с отворена уста, когато яйцето се насочи към него. Който захапе яйцето с уста, той ще е най-здрав.

 - Изображение 1 - Изображение 2 - Изображение 3 - Изображение 4 - Изображение 5 - Изображение 6 - Изображение 7 - Изображение 8 - Изображение 9