Facebook
40 СУ "Луи Пастьор" - София
Иновативно екоучилище

      

Европейския ден на спорта в училище

            По традиция на 29 септември 2023 г. нашето училище се включи в Европейския ден на спорта в училище /ЕДСУ/. Той се провежда в последния петък на месец септември. Организира се от Сдружение „BG Бъди Активен” и е част от националната    кампания NowWeMOVE. Основната цел на кампанията е да насърчава физическата активност сред учениците в България и цяла Европа и да включва колкото може повече деца и млади хора, училища и организации.

            Ето защо с включването  в тази спортна кампания екипът на 40 средно иновативно екоучилище си постави за цел да насърчи  учениците да станат по-активни участници в здравословния начин на живот, да станат по-бързи, по-силни, по-смели, по-енергични, по-екологично мислещи. Да се преборят  със застоялия начин на живот пред компютъра, защото е ясно, че  двигателната активност е предпоставка за добро здраве.

            Тази година допълнителната тема на кампанията  “Зелено образование чрез спорт”, предполагаше насърчаване на физическата активност и зелено мислене. Затова игрите, посветени на опазването на околната среда, бяха  разработени  под мотото “Спорт#БезОтпадъци“  и бяха с фокус върху намаляване на отпадъците и тяхното разделно събиране и рециклиране.

 

         Един от акцентите през тази година бяха специалните гости на празника  – професионални спортисти, треньори и известни лица, свързани със спортната дейност. Наш специален гост беше Мартин Богданов - бивш възпитаник на училището, понастоящем  треньор в Таекуондо Клуб Самсон, носител на черен колан степен II дан, многократен медалист от държавни и международни турнири. Заедно с наши ученици – изявени членове на клуба по Таекуондо той направи впечатляваща демонстрация, а след това   и кратка тренировка по таекуондо, в която се включиха ученици и родители.

            За нас беше гордост и чест да ни гостува и друг изявен спортист – националният шампион Николай Ваклинов – бивш възпитаник на училището,  капитан на националния отбор по „баскетбол на колички” на България. Четири пъти шампион на страната. Носител на приза за най-добър реализатор MVP /most valuable player/ и  за най-много асистенции. За втора година е състезател в баскетболното първенство на Гърция. Учениците от 8 а клас  проведоха тренировка по баскетбол под неговото треньорско ръководство.

           Учениците от първи и четвърти клас участваха в оспорвани състезания, щафетни игри и разнообразни екологични игри за разделно сметосъбиране. Благодарим на всички участници в спортния празник!        

 - Изображение 1 - Изображение 2 - Изображение 3 - Изображение 4 - Изображение 5 - Изображение 6 - Изображение 7 - Изображение 8 - Изображение 9